تاریخچه‌ی پلشیر

در اواخر دهه‌ی 1350 خورشیدی و هم زمان با دگرگونی‌های ژرفی که در حوزه‌ی اندیشه ورزی در معماری و شهرسازی ایران در حال رخ دادن بود، گروهی از کارشناسان حوزه‌ی معماری تحت تاثیر آن شرایط، با انگیزه‌ی سازندگی گرد هم آمدند و خواستار راه اندازی مؤسسه ای با هدف پیشبرد نیازهای کلان جامعه در زمینه‌ی معماری و شهرسازی شدند.

این مؤسسه، نخست با نام «سازمان طراحی و برنامه‌ریزی شهری و روستایی» آغاز به کار کرد، اما چند سال بعد و در تاریخ 25 آذرماه 1360 نام خود را به «شرکت سهامی خاص مهندسان معمار و شهرساز پلشیر»، تغییر و ثبت رسمی داد. در آن سال‌ها مدیریت مؤسسه بر عهده‌ی آقای مهندس امیرحسین افراسیابی بود و گروه مؤسسان هم عبارت بودند از آقایان مهندس مصطفی نکویی، داریوش شهنواز، فریدون بنکدارپور و مجتبی تیموری.

سپس با پذیرش سفارش انجام پروژه‌ی طرح ضربتی شهر بهبهان، توانبخشی بافت شهرهای فرخ شهر و شاهین شهر این شرکت نخستین پروژه هایش را آغاز کرد.

ما و معماری ما

از همان آغاز، کارمان را با این خواست و آرزو شروع کردیم که چیزی بر میراث شکوهمند ایران بیفزاییم. جوان بودیم و بلند پرواز. می‌دانستیم که ما نیز، دیر یا زود، می‌رویم و از ما نشانی نمی ماند جز کاری که کرده‌ایم و چیزی که ساخته‌ایم. می‌خواستیم شاخه بگسترانیم و برگ و باری بدهیم. می‌خواستیم از آبشخور سنت بنوشیم اما در پشت میله‌های سنت محبوس نمانیم. جوان بودیم و آرزوی پرواز به آسمان‌های گسترده‌تری داشتیم. اینجایی بودن، این زمانی بودن، رو به سوی آینده داشتن؛ هر سه را با هم می خواستیم.

معمار شرقی

اکنون که به کارنامه‌ی چهل ساله‌ی پلشیر می‌نگریم، می‌بینیم آنچه کرده‌ایم غایتی نیست که خواسته‌ایم؛ دستاوردی است که توانسته‌ایم. نه به بهانه‌ی ایرانی بودن و برخورداری از فرهنگ جغرافیای معماری ایرانی از فرآورده‌های فناوری امروز غافل مانده‌ایم؛ نه مقلّد چشم و گوش بسته‌ی معماری مدرن و پست مدرن غرب بوده‌ایم. افتخارات و جوایزی که دریافت کردیم را ارج می‌نهیم، اما می‌دانیم که هنوز راه‌های نرفته و عرصه‌های ناگشوده بسیار است. همیشه به خود یادآوری می‌کنیم که آنچه کرده‌ایم فقط آن چیزی است که توانسته‌ایم.