ارائه ی پروژه ی بازار خورشید توسط آقای مهندس اشکان قانعی در شانزدهمین اجلاس سازندگان و طراحان شیراز

شانزدهمین اجلاس سازندگان و طراحان در ۲۷ الی ۲۸ دی‌ماه با استقبال گسترده اهالی صنعت ساخت وساز کشور برای اولین بار در شهر تاریخی شیراز برگزار شد و در راستای برگزاری این اجلاس از کمپین «نما، هویت شهر ما» با حضور مهدی قلندری سرپرست معاونت شهرسازی و معماری شهرداری شیراز، علیرضا پاک‌فطرت نماینده مجلس شورای اسلامی شهر شیراز ، ستار خورشیدی رئیس نظام مهندسی ساختمان استان فارس و طاهره نصر عضو شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان، رونمایی شد.

اجلاس سازندگان و طراحان به همت مجتمع رسانه‌ای صما و با مشارکت معاونت معماری و شهرسازی شهرداری شیراز باهدف ترویج استانداردهای بالای معماری، تحکیم پایه‌های نوآوری در صنعت ساختمان و ایجاد ارتباطات مؤثر بین بخشی طراحی و بررسی نقش ارزش افزوده در معماری، برگزار شد.

همچنین برگزاری دو نمایشگاه در حوزه صنعت ساختمان شامل؛ نمایشگاه SCALE با ۱۰۰ پروژه و معمار شاخص کشور و  نمایشگاه متریال‌های ساختمانی که با حضور برندهای صنعت ساختمانی از دیگر برنامه‌های این اجلاس بود.

این اجلاس، با حضور معماران برجسته از سراسر ایران و جهان، به عرصه‌ای برای تجسم نوآوری و خلاقیت در معماری معاصر پرداخت به‌طوری‌که آثار و پروژه‌های معماری ارائه‌شده در این برنامه که با سخنرانی ۳۰ معمار همراه بود، نمونه‌هایی برجسته از تلفیق هنر و تکنولوژی، استفاده از مواد پایدار و ارائه راه‌حل‌های خلاقانه برای چالش‌های مدرن شهرسازی، ارائه نمود.

شماره 69 دانشنامه هنرِ معماری

شماره 69 دانشنامه هنرِمعماری به طور ویژه به معماری شهر اصفهان و جناب دکتر «محمدرضا قانعی» (معمار سال 1402) اختصاص یافته‌است. رویکرد اصلی گردآوری محتوای نوشتاری این شماره که بنابر درخواست مدیرعامل این دانشنامه جناب آقای «شهریار خانی‌زاد» به سردبیر مهمان جناب آقای «سهند منشی» سپرده شده‌است؛ بر محوریت معماری معاصر اصفهان تهیه و تنظیم گردیده‌است.

بر این اساس هیات تحریریه عنوان «اصفهان معاصر، به سوی معماری مولف؟» را خط مشی و دستور کار تولید محتوای این شماره در نظر گرفته‌است. در این گزینش رویکرد، از آن جهت به معماری معاصر این شهر تاکید ورزیده‌ تا یادآور شود «معماری اکنون اصفهان» در جریان معماری معاصر ایران هم‌چنان ارزشمند و پیش‌رو است و هویت معماری این شهر تنها با گذشته آن شناخته نمی‌شود؛ بلکه «معماری زمینه‌گرا در متن اصفهان» هویتی پویا و مولف را در معماری ایران بوجود آورده‌است.

در همین راستا محتوای نوشتاری این ویژه نامه به مطالب و مقالاتی از قبیل «معماری در زمینه اصفهان» یادداشتی از محمدرضا قانعی، «از گذر سنت به مدرنیته، تا پیوند سنت و مدرنیته در اصفهان» نوشته منیره کریم‌زاده، «بازخوانی کانتکس ایرانی» نوشته سهند منشی، «امتداد اندیشه ایرانی در معماری معاصر اصفهان» نوشته اشکان قانعی و «مسئله‌ی جدا افتادگی و چگونگی پیوند زیستی بافت مسکونی و حاشیه سبز زاینده‌رود» نوشته میلاد شهبازی اختصاص داده شده‌است.

در پیوست مطالب فوق به ذکر نمونه‌های ارزشمندی از فعالیت‌های معاصر معماران این شهر که در نخستین نشست «رویداد معمار هفته» به معرفی و بررسی گذاشته شده‌، پرداخته‌‌است و آثار معماران جوانی از جمله: ملیحه سلیمی، بابک پیوسته، علی شیخ الاسلام، تحسین بلدی، بهناز سرتیپی، محسن کفائی، فرشاد غفارزاده، محمد شماعی‌زاده، شیرین شریف‌فر، علی بصیری، محسن جعفری، احسان محمدی، مریم علیخانی راد، حسین سوداوی، حامد فتوت و سها گل‌افشان ارائه گردیده‌است.

هم‌زمانی گردآوری مطالب این ویژه‌نامه و انتخاب جناب دکتر قانعی به عنوان معمار سال 1402 از جانب نشریه هنرِمعماری و بررسی گزیده‌ای از آثار تاثیرگذار ایشان در معماری معاصر اصفهان و ایران، این ویژه‌نامه را به مجموعه‌ای یکپارچه در راستای معرفی گوشه‌ای از معماری معاصر اصفهان، بخشی از اندیشه معماران آن و ذکر اهمیت معماری زمینه‌گرا در این شهر و تلاش‌های صورت گرفته برای ایجاد معماری مولف در زمانه اکنون مبدل کرده‌است. امید است که با نخستین تلاش‌های صورت گرفته، قدم‌های راسخ‌تری برای پرداختن به معماری معاصر این شهر انجام گیرد.

هشتمین نشست فصل دوم معمار هفته (زهره بیگی)

در این نشست به بررسی پروژه‌ی "باززنده سازی مجموعه تاریخی چرخاب اردکان" اثری از معماران پلشیر پرداخته شد.

سلسله نشست های هفتگی "معمار هفته" چهارشنبه هر هفته، توسط "زنجیره فرهنگی ایوان" و با حمایت ویژه "ترموود رایمند" در خانه‌ی صفوی برگزار می گردد.

دکتر محمدرضا قانعی هشتمین معمار سال ایران ۱۴۰۲

به پاس 50 سال تلاش بی‌وقفه در جهت ارتقای معماری معاصر ایران و ترویج اندیشه «معماری زمینه‌گرا» بواسطه پروژه‌های علمی و عملی متعدد، تالیفات و پروراندن چند نسل از معماران تاثیرگذار ایران در راستای آن. محمدرضا قانعی توانسته است ضمن نگاهی آینده‌نگر به معماری و فرهنگ این سرزمین؛ به ریشه‌ها و ارزش‌های معماری ایرانی احترام گذارد و معماری را در زمانه خود بیافریند که منطبق با زمینه‌اش باشد.

او در تمامی این سال‌ها دغدمندانه تلاش کرده‌است تا با عینی ساختن افکار و اندیشه‌های خود به ما بفهماند حقیقت معماری ایران در زمانه ما هنر شادی آفریدن برای ایران و شادی بخشیدن به مردم ایران است. او بیش از 40 سال از عمر خود را صرف آبادانی و ارتقای معماری معاصر ایران کرده و بواسطه بناهای پیشرو و ماندگاری همچون «کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان» به مثابه آوانگاردترین نمونه‌های معماری زمانه خود؛ به آینده ایران و معماری آن اندیشیده ‌است.

از نخستین کارهایش همواره در تلاش بوده‌است تا معماری ای که از ذهن او می‌ترواد برای این سرزمین رشد و تعالی بیافریند. و تعالی جامعه خود را پیش از هر چیز در گرو ارتقای سطح فرهنگ اجتماعی برخواسته از بهره‌مندی از معماری ارزشمند دانسته است.

در این عصر ویرانگر که ارزش‌ها، میراث و ثروت ملی این سرزمین در چرخ اندیشه‌های اقتصادی به سرعت رنگ می‌بازند؛ به عنوان نخستین دغدغه‌مند و حافظ معماری بومی ایران، مسیر مرمت و حفاظت بناهای تاریخی یزد و اصفهان را هموار کرده‌است؛ مسیری که به جهانی شدن یزد انجامید و رهروان خود را یافت.

برگزاری مراسم اختتامیه پاویون پلشیر

سالن اجتماعات کتابخانه مرکزی اصفهان-مرداد ماه 1402

پاویون پلشیر، نمایه‌ای به تصویر درآمده در پی بیش از سی سال همکاری میان دانشگاه آزاد اصفهان و مهندسین مشاور پلشیر بوده‌است. نمادی از تعامل و هماهنگی میان فضای آکادمی و حرفه‌ی رشته معماری در شهر اصفهان.

مهندسین مشاور پلشیر مقارن با 40 سالگی خود بر آن شد تا در مقام کارفرما بنایی نمادین را به پاس و یاد همکاری دیرینه با عوامل دانشگاه آزاد اصفهان در سایت این دانشگاه و در مجاورت دانشکده معماری و شهرسازی بنا سازد و رسالت خود را در حوزه پرورش نسل آینده معماری ایران علنی سازد. رسالتی که در تمامی این سال‌ها به پرورش تعداد قابل توجهی از فارغ‌التحصیلان این دانشکده در مسیر حرفه‌ای معماری انجامید.

حضور پاویون در این سایت به ‌عنوان عنصری خلاقانه در معماری، می‌تواند با قابلیت‌های خود فضای گردهمایی مناسبی را برای دانشجویان و پرورش مهارت‌های تکمیلی آنان فراهم آورد. هم‌چنین فرصتی را برای بروز خلاقیت‌های فکری و رفتاری آنان در فضای آزاد ایجاد کند. به همین لحاظ در فرآیندی 5 ماهه مسابقه طراحی پاویون با تلاش عواملی از شرکت مهندسین مشاور پلشیر در مقام کارفرما، دانشگاه آزاد اصفهان در مقام بهره‌بردار، کاشی مرجان در مقام حامی مالی و زنجیره فرهنگی هنری ایوان در مقام مجری به سرانجام رسید.

از مولفه‌های اساسی این رقابت انتخاب هوشمندانه هیئت داوران بوده‌است که ترکیبی از پیشکسوتان و نخبگان حرفه‌ای و آکادمیک را شامل می‌شود. داوران این رقابت سرکار خانم نسرین سراجی و آقایان بهرام شاهدی، محمدرضا قانعی، هومن بالازاده، فرشاد غفارزاده و پویا خزائلی بوده‌اند. رویکرد اصلی این پاویون بر مولفه‌های مطرح در معماری زمینه‌گرا در شهر اصفهان معطوف بوده‌است که در نهایت و پس از جلسات داوری متعدد و سخت‌گیرانه به انتخاب طرح ارائه شده توسط «کوروش جمارانی و پریچهر عباسی» شایسته مقام اول، طرح ارائه شده توسط «علی سبزی و گروه ایشان» شایسته مقام دوم و طرح «علی‌اکبر گل محمدی» شایسته مقام سوم منجر گردید.

در نهایت مراسم اختتامیه پاویون پلشیر با حضور مدیران شرکت مهندسین مشاور پلشیر، کاشی مرجان و دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان در سالن اجتماعات کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان در تاریخ 19/05/1402 برگزار گردید و مدیر اجرایی این رقابت جناب آقای «امیر محمد اخوان» ضمن اعلام نتایج نهایی مسابقه در این مراسم، از تیم‌های برگزیده تقدیر به عمل آورد.

آیین نکوداشت دکتر «محمدرضا قانعی» به مناسبت روز معمار، 5 اردیبهشت ماه 1402

مکان: گنبدخانه مسجد شیخ لطف‌الله اصفهان

در جغرافیای فرهنگی ایران رسم بر آن است تا به پاسداری و نکوداشت هر آن کس که بر انسان و کیفیت زیست آن چیزی می‌افزاید، پرداخته شود. «محمدرضا قانعی» متولد 1332 در اصفهان، از جمله معماران پیشرو و تأثیرگذار معماری معاصر ایران است. ایشان در بیش از 4دهه از زندگی حرفه‌ای خود، به عنوان رهبر و مدیر ارشد مهندسین مشاور نامدار «پلشیر» ضمن درک صحیح و احترام به ویژگی‌های اصیل معماری ایرانی، پیشگام و مروج معماری زمینه‌گرا در ایران معاصر بوده‌اند. او همواره بر این باور بوده‌است که معماری هنری است که ریشه در فرهنگ آن سرزمین دارد و هر آنچه در جهان معماری خلق می‌شود، می‌بایست تابع زمینه و زمانه خود باشد. تلاش‌های بی‌وقفه ایشان در اقصا نقاط ایران به دستاوردهای موفقیت‌آمیزی در حوزه‌های معماری و شهری منجرب شده‌ و اندیشه و خط فکری ایشان حیات تازه‌ای به اتمسفر فکری-فرهنگی معماران معاصر بخشیده‌است.

در این رویداد که به پاس تلاش‌های بی‌وقفه ایشان در تمامی این سال‌ها انجام شد «حمیدرضا سپهری» به تاسی از تلاش‌های وی در بازآفرینی مفهوم مکتب اصفهان اشاره کرد: »جسارت، نوآوری، خالقیت و سایر خصایص نکو از جمله تجربه‌های معماری‌ای است که دکتر قانعی از آن استفاده می‌کند. ضمن آرزوی موفقیت برای دکتر قانعی و همه‌ی عزیزانی که در این مسیر گام بر می‌دارند تا اصفهانی که الحق اصفهان است، اصفهان باقی بماند«. در ادامه «علیرضا ایزدی» مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان درباره نقش تأثیرگذار محمدرضا قانعی در احیا و مرمت بافت‌های تاریخی سخن گفت: « در امروز ما 40 سال خالق بودن دکتر قانعی را ارج می‌نهیم. معماری ودیعه‌ی ارزشمندی از سمت خدا است. تمام پروژه‌های ایشان با عشق ساخته شده‌اند».

در این مراسم بزرگوارانی از قبیل: «فرامرز پارسی»، «احمد محیط طباطبایی»، «امیرهوشنگ یزدان»، «امیرمحمد اخوان»، «علی شیخ‌الاسلام»، «کاظم موتابیان»، «محمد هادیان»، «احمد مزین»، «امین ناطقی»، «تحسین بلدی» و «سهند منشی» به بازگویی آنچه از ایشان در این سال‌ها آموخته‌اند، پرداختند. همچنین معماران بزرگی از سراسر جهان از قبیل: «نسرین سراجی»، «ترانه یلدا»، «گیسو حریری» و «نگار حکیم» به قدردانی از ایشان و تلاش‌های بی دریغ ایشان برای پرورش معماران ایران پرداخته‌‍‌اند. همچنین معماران ارجمندی از قبیل فرامرز پارسی و محمد محمدزاده به تاثیری که در مسیر حرفه‌ای خود از دکتر محمدرضا قانعی پذیرفتند؛ اشاره کردند. در انتهای مراسم تندیس این معمار بزرگوار در مسجد شیخ لطف‌الله اصفهان رونمایی گردید.

رونمایی از کتاب «جوهره مکان» بر فراز کاخ عالی‌قاپو اصفهان- آذرماه 1401

مهندسین مشاور پلشیر در تمامی سال‌های فعالیت حرفه‌ای خود در زمینه معماری و شهرسازی در تلاش بوده‌ است تا به گونه‌ای دستاوردهای ارزشمند گذشته سرزمین خود را با نیازهای معاصر ایران پیوند زند. نتیجه این تلاش‌ها طراحی و اجرای پروژه‌های متعددی بوده‌ که در ذات و فرآیند آن «مباحث زمینه‌گرایی» مورد توجه جدی قرار گرفته‌است.

دغدغه‌های موجود در حوزه زمینه‌گرایی و پیرو آن کسب تجربه‌های عملی در این سال‌ها، منجر به احساس نیاز پژوهشی جامع نسبت به معماری معاصر اصفهان را برانگیخت. این پژوهش یاری می‌رساند تا به درک صحیح‌تری نسبت به رویکردهای موجود در معماری گذشته و چگونگی امکان امتداد آن در معماری معاصر دست یافت. در این راستا کتاب در تلاش بوده تا با رویکردی انتقادی وضعیت معماری و شهرسازی در ایران و به ویژه شهر اصفهان را مورد بررسی قرار دهد تا علل عدم امتداد جوهره وجودی هنر و معماری ایرانی را در اکثر بناهای معاصر روشن گرداند.

از آن جهت که پژوهش در پی بازیابی معماری هم‌پیوند با بافت اصفهان بوده‌ است؛ می‌بایست نظریات مرتبط با زمینه‌گرایی در جهان و ایران مورد بررسی قرار می‌گرفت؛ تا به درک صحیحی از معیارهای زمینه‌گرایی در معماری ایرانی دست یافت. این شناخت از آن جهت اهمیت می‌یابد که اکثر معماران ما گمان می‌برند جوهره معماری ایرانی در کالبد و ظاهر بناهای معماری خلاصه می‌شود و امتداد اندیشه معماری ایرانی را با تقلید صرف از گذشته یکسان می‌پندارند.

در فصول انتهایی کتاب «جوهره مکان» به بررسی فعالیت گروهی از معماران معاصر پرداخته شده‌است و با تاکید بر «اهمیت امتداد سنت عظیم قدمایی در معماری» نمونه‌های معمارانه‌ای که بر مدار «اندیشه‌ورزی در محیط غنی اصفهان» شکل گرفته‌اند؛ مورد بررسی و روایت‌گری قرار گرفته‌ است.

پس از تلاش‌های متمادی در جهت گردآوری این پژوهش معمارانه؛ کتاب «جوهره مکان» پژوهشی در باب معماری کردن در اصفهان، نوشته «دکتر محمدرضا قانعی» و همکاری «سهند منشی» با امضا و جمله‌ی «با وفاداری به ریشه‌ها نو شوید...» به قلم جناب دکتر قانعی در 29 آذرماه 1401 بر فراز کاخ عالی‌قاپو اصفهان رونمایی گردید. در این رویداد آقایان امیرمحمد اخوان، سهند منشی، محمدرضا قانعی و خانم‌ها اندیشه مشیری و ترانه یلدا به بیان دیدگاه خود درباره کتاب گردآوری شده و رویکردهای جهانی درباره پیوند معماری با بستر و زمینه‌اش پرداختند.

خبرگزاری ایمنا

صاحب خبر

سخن معماران در آیین نکوداشت محمدرضا قانعی

آیین نکوداشت محمدرضا قانعی به مناسبت روز معمار و ۷۰ سالگی وی و به پاس دستاوردهای بسیار قانعی در حوزه معماری و ۴۰ سال فعالیت در این زمینه برگزار شد.

خبرگزاری ایمنا